top
logo

Objednat zasílání novinek

Přihlášení




Příroda


Videozáznam přednášky Brdy – hory uprostřed Čech Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Příroda
Pátek, 29 Leden 2016 20:00
Celý článek...
 
Další zajímavý brdský web Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Příroda
Pondělí, 25 Březen 2013 09:02

brding

Doporučujeme shlédnutí webu party lidí co má ráda přírodu, ale hlavně má ráda Brdy. Na www.brding.cz najdete zajímavosti o Brdech a tipy na výlety do nich. V našem webovém rozcestníku najdete i další zajímavé stránky.

 
Alej Na Práchovně skončila druhá Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Příroda
Čtvrtek, 03 Leden 2013 08:52

alej-na-prachovne-mNa konci loňského roku jsme vám slíbili, že přineseme výsledky hlasování v aketě o Alej roku 2012. S velkou radostí sdělujeme, že s počtem 518 hlasů se ta rokycanská umístila na druhém místě. Jako Alej roku byla vyhlášena Rybářská alej v Přerově, která získala 676 hlasů.

Podrobnější informace o průběhu ankety i o předaných oceněních těm, kdo vítězné aleje navrhli, najdete na http://arnika.org/alej-roku-2012-se-jmenuje-rybarska-a-stoji-v-prerove.

 
Podpořme alej na Práchovně v Rokycanech Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Příroda
Pátek, 09 Listopad 2012 22:27

alej-na-prachovne-mNa webových stránkách neziskové organizace Arnika je vyhlášena anketa Alej roku 2012. Mezi celkem 71 přihlášenými stromořadími lze pod číslem 10 hlasovat pro alej na rokycanské Práchovně. Hlasovat lze pouze do konce listopadu letošního roku. Koncem roku bude vyhlášen výsledek ankety, o němž budeme na našich stránkách rovněž informovat. Hlasovat můžete zde: http://arnika.org/10-alej-na-prachovne-v-rokycanech .

 
Sedmdesát let přírodní rezervace na Žďáru Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Příroda
Úterý, 24 Duben 2012 20:02

Obrázek: Návrh muzejní společnosti na vymezení rozsahu chráněného území na Žďáru, zdroj Státní okresní archiv Rokycany

Zdar-vymezeni-rezervace-mU příležitosti 70. výročí vyhlášení přírodní rezervace na Žďáru pro vás připravujeme na sobotu 26. května přednášky, které pronesou odborníci přímo na vrcholu Žďáru. Poté bude následovat přátelské posezení v Lomečku. Bližší informace o akci naleznete na našich webových stránkách.

Iniciativa k založení přírodní rezervace na Žďáru vyšla z přírodovědecké sekce Muzejní společnosti v Rokycanech, vedené Bohuslavem Horákem, v březnu 1938. Jejími iniciátory byli především Bohuslav Horák, Karel Cejp a Jan Jágr. Muzejní společnost navrhla rokycanské městské radě vytvoření chráněného území s plochou 15,5 ha ve vrcholové části Žďáru a její členové ho v terénu prozatímně vyznačili v roce 1941. Důvodů, proč chránit toto území bylo více, šlo především o zachování přirozených rostlinných společenstev se vzácnými druhy a jejich ponechání dalšímu nerušenému vývoji, dále archeologický význam lokality či estetická, rekreační a vědecká hodnota území. Zřízení městské přírodní rezervace bylo projednáno a schváleno rokycanským městským zastupitelstvem dne 20. dubna 1942. Nadřízený Okresní úřad Plzeň-venkov schválil tohoto rozhodnutí 20. června 1942. Pod státní ochranu se žďárská přírodní rezervace dostala 13. dubna 1953, když tehdejší ministerstvo školství a osvěty vyhlásilo Státní přírodní rezervaci Žďár na katastrálním území Pavlovsko. Vyhlášku lze najít na http://drusop.nature.cz/ost/chrobjekty/scan_vyhlasky/brow.php?frame&ID_DOC=1538&FROM_ZCHRU=&cacheid=1334341806853

Vymezení přírodní rezervace Žďár bylo 18. dubna 1995 novelizováno a současnosti území zahrnuje 25,55 ha. V terénu je hranice vyznačena tabulkami a červenými pruhy na stromech. V dubnu si tedy připomínáme hned tři výročí vztahující se k rezervaci na Žďáru.

 
« ZačátekPředchozí123DalšíKonec »

Strana 2 z 3

bottom

Založeno na Joomla!. Designed by: multi-colour template shared hosting Valid XHTML and CSS.

© 2010–2017 ROKYCANŠTÍ PATRIOTI
Veškeré materiály zveřejněné na tomto webu podléhají autorskému zákonu. V případě jejich převzetí je nutno uvést zdroj Rokycanští patrioti.