top
logo

Objednat zasílání novinek

Přihlášení




Památky
Detailní snímky rokycanských kasulí Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Památky
Sobota, 03 Říjen 2020 08:51

DSC 0028 mPlníme slib, který jsme dali našim příznivcům a zájemcům o rokycanskou historii. Zveřejňujeme detailní snímky rokycanských kasulí, které jsme za souhlasu a podpory Římskokatolické farnosti Rokycany mohli pořídit. Snímky jsou zveřejněny pouze pro osobní potřebu zájemců o historii Rokycan. Nesmí být dále hromadně šířeny elektronicky ani tiskem, pro komerční ani nekomerční účely bez souhlasu spolku Rokycanští patrioti. Kvůli tomu byly snímky také opatřeny vodoznakem. Všechny 4 kasule s gotickými výšivkami najdete zde. 

 
Rokycanské kasule Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Památky
Středa, 09 Září 2020 12:29

Doplňujeme několik informací k tématu přednášky Augustiniáni kanovníci a umění. Budou jím tzv. Rokycanské kasule. Rokycany se nemohou pochlubit dochovanými stavbami z období gotiky, ale mají památky na tuto dobu v podobě dochovaných liturgických oděvů evropského významu. Jedná se o soubor čtyř kasulí, které jsou zdobeny překrásnými výšivkami. Právě o těchto uměleckých dílech spjatých s rokycanským klášterem augustiniánů kanovníků zasvěceně promluví profesor Jan Royt. Přednáška se uskuteční ve středu 23. září od 17 hodin v kostele Panny Marie Sněžné.

DSC 0011-m  DSC 0014-m

 
Křížová cesta Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Památky
Neděle, 22 Březen 2015 21:30

DSCN6823mMěsto Rokycany zajistilo v roce 2014 restaurování křížové cesty na Kalvárii v Rokycanech. Křížová cesta, latinsky via crucis nebo také via dolorosa („bolestná cesta“), patří k ikonograficky významným náboženským námětům v dějinách výtvarného umění od středověku až po současnost. Jedná se o vyobrazení jednotlivých zastavení křížové cesty a počet výjevů se od 17. století ustálil na čtrnácti v tomto pořadí: I. Ježíš je odsouzen, II. Ježíš přijímá kříž, III. Ježíš padá poprvé pod křížem, IV. Ježíš se setkává s Pannou Marií, V. Šimon pomáhá Ježíšovi nést kříž, VI. Veronika podává Ježíšovi roušku, VII. Ježíš padá podruhé pod křížem, VIII. Ježíš potkává plačící ženy, IX. Ježíš padá potřetí pod křížem, X. Ježíše svlékají z šatu, XI. Ježíš je přibíjen na kříž, XII. Ježíš umírá na kříži, XIII. Ježíš je položen do klína Panny Marie, XIV. Ježíše ukládají do hrobu.

Celý článek...
 
Rokycanské kasule Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Památky
Sobota, 03 Říjen 2020 08:37
Celý článek...
 
Soutěž Památka Plzeňského kraje 2018 Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Památky
Pondělí, 19 Listopad 2018 19:05

V letošním roce opět pořádá Krajský úřad Plzeňského kraje soutěž Památka Plzeňského kraje. V této soutěži se představují zdařilé obnovy památek na území kraje.

Za okres Rokycany je v kategorii Stavby přihlášen roubený mlýn Ostrovec č.p. 12 a v kategorii Drobná architektura a sochy kaple se souborem zastavení Křížové cesty v Rokycanech. Hlasování probíhá do 26. 11. 2018 na webu http://soutezpamatka.plzensky-kraj.cz/.

Mlyn-v-Ostrovci m  Kaple-na-Kalvarii m

V každé kategorii můžete vybrat pouze jednu památku a z jednoho mailu lze hlasovat jen jednou (můžete tedy zároveň hlasovat pro mlýn v Ostrovci a kapli v Rokycanech). Hlasuje se tak, že u Vámi vybrané památky stisknete tlačítko hlasovat a potom dole pod obrázky vyplníte svůj mail a stisknete tlačítko Odeslat anketu. Poté Vám přijde mail, kde je třeba hlasování ještě potvrdit.

Budeme rádi, pokud tyto dvě památky okresu Rokycany podpoříte svým hlasem i Vy a případně informaci o této soutěži předáte dále.

 
Fitzova hrobka Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Památky
Středa, 22 Červen 2011 16:15

V současné době probíhá oprava Fitzovy hrobky na původním hřbitově u sv. Trojice, který se postupně mění v park U Plzeňské brány. Hrobka byla již delší dobu v havarijním stavu a přitom jde o jednu z významných, ale téměr zapomenutých rokycanských památek. Hrobka by zřejmě v Rokycanech nikdy nestála, kdyby Fitzovi nejbližší neodešli na onen svět dříve než on.

Fitzova_hrobka   fitz-pohreb

Johann Fitz byl ve své době nejvýznamnějším rokycanským podnikatelem, managerem a velkoprůmyslníkem (více o něm na Rokypedii).

Celý článek...
 
« ZačátekPředchozí12DalšíKonec »

Strana 1 z 2

bottom

Založeno na Joomla!. Designed by: multi-colour template shared hosting Valid XHTML and CSS.

© 2010–2017 ROKYCANŠTÍ PATRIOTI
Veškeré materiály zveřejněné na tomto webu podléhají autorskému zákonu. V případě jejich převzetí je nutno uvést zdroj Rokycanští patrioti.