top
logo

Objednat zasílání novinek

Přihlášení




Z Rokycan i odjinud
Videozáznam přednášky Královská města v Čechách a vstup Rokycan mezi ně Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Historie
Sobota, 02 Srpen 2014 10:59
Celý článek...
 
Zajímavý web o zaniklých železničních tratích Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Historie
Úterý, 04 Březen 2014 08:38

masinkaZajímáte-li se o problematiku zaniklé železnice v našem kraji, navštivte stránky http://zrus-zan-zel.blog.cz.

Naleznete zde i údaje o železnicích na Rokycansku, kterých bylo hned několik – železniční vlečka Mirošov – důl Leopoldina, úzkokolejky u zdejších dolů a v dnešním Vojenském výcvikovém prostoru Brdy. Pozornost autor věnuje také nedostavěným železnicím.

 
Poutě v Rokycanech Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Historie
Pondělí, 01 Červenec 2013 07:48

kaple-vrsicek mLokální poutě se konaly ke kostelům v den jejich zasvěcení (posvícení) nebo v den svátku jejich patrona. V ten den se konala slavnostní mše, ale pouť měla i světský charakter (občerstvení pro poutníky, návštěvy rodin, stánky s prodejem upomínkových předmětů, vystoupení komediantů). Světský ráz poutí dnes zcela převážil nad náboženským obsahem, ale nadále zůstává aspoň datum konání pouti v den svátku patrona, respektive v neděli bezprostředně po tomto svátku následující. V Rokycanech je kostel zasvěcen Panně Marii Sněžné, jejíž svátek je v církevním kalendáři 5. srpna. Již vloni si zdejší věřící obnovenou tradici srpnové poutě komorně připomněli.

Podstatně známější je však Vršíčková pouť, která se slaví zpravidla první červencovou neděli. Kaple na Vršíčku je totiž zasvěcena Navštívení Panny Marie. Tento svátek byste v současném církevním kalendáři nalezli 31. května. Podle staršího liturgického kalendáře platného až do roku 1969 se tento svátek slavil 2. července. Datum konání poutě na Vršíček na začátku prázdnin je tak zažité, že se pouť nepřesunula a zůstala v původním termínu. Pokud jste Vršíčkovou pouť nestihli, určitě se přijďte podívat na obnovené schody ke zdejší kapli.

Svátky patronů kostelů v blízkém okolí pak jsou: Chylice – kostel sv. Jakuba Většího 25. července, Osek – kostel Nanebevzetí Panny Marie – 15. srpna, Volduchy – kostel sv. Bartoloměje – 24. srpna.

 
Povýšení Rokycan mezi královská města roku 1584 Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Historie
Pátek, 28 Březen 2014 10:14

Dne 21. dubna si připomeneme 430. výročí od povýšení Rokycan mezi královská města. Na rozdíl od nedávného 900. výročí od první písemné zprávy, které bylo spíše jen symbolické, neboť z té doby se kromě strohé zprávy z Kosmovy kroniky nedochovalo nic, je nyní situace lepší.

povysovaci-listina-pro-Rakovnik m

Celý článek...
 
Stalo se před… Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Historie
Pátek, 03 Leden 2014 02:00

2014Roky končící čtrnáckou se do dějin Rokycan nijak zvlášť nezapsaly. Před dvěstě lety bylo údajně zasazeno pět lip u kapličky Panny Marie Sedmibolestné v ulici Josefa Tomáška. V létě roku 1914 vypukla první světová válka, která poznamenala nejen město (např. zákaz výstavby), ale především jeho obyvatele. Řada mužů byla odvedena na fronty a mnoho se jich již do Rokycan nikdy nevrátilo...

V roce 1914 také zemřela řada významných osobností. K Rokycansku měl vztah Josef Starck, který z tohoto světa odešel 21. 2. ve věku 79 let. Byl považován za vůdce plzeňských Němců, zároveň působil v politice. Vlastnil doly Matylda a Liewald v Břasích a zdejší továrnu na ultramarín, šamotové a kameninové zboží. Na samém počátku března zemřel v Praze ve věku 77 let Josef Ferdinand Lehner. Narodil se v Rokycanech, působil jako kněz (naposledy na Vinohradech) a byl považován za znalce církevní hudby a odborníka v církevním umění a architektuře. Dne 5. 5. skonal v 51 letech Karel Holub, který celý život pracoval jako dělník – mistr v Simonově koželužně (pozdější Marila). Amatérsky se věnoval studiu zkamenělin v okolí Rokycan a ukládal je v místním muzeu.

V roce 1914 zemřeli dva plodní regionální historici Antonín Drachovský (zemřel 13. 5. ve Zbiroze ve věku 72 let). Dodnes známé jsou především jeho Obrazy zbirovské. Vtipně je připomenut na stránkách http://vlastovka.org/?page_id=1702. Druhý Jan Pohl zesnul 1. 7. ve věku 53 let ve Zbiroze, pohřben byl v rodném Mýtě u sv. Štěpána. S tímto historikem se setká každý badatel, jehož zajímá rokycanská smolná kniha či železářství na Rokycansku. Dne 17. 7. ve věku 64 let zemřel komunální politik, člen řady zdejších spolků, majitel cihelny František Veselý.

Abychom však nekončili smutně, v tomto roce se 29. 1. narodil Jaromír Rýzner, který sice nebyl zdejším rodákem, ale v Rokycanech dlouhá léta působil jako duchovní. Dne 16. 8. se narodil Václav Vodák, který se později stal akademickým malířem a své náměty čerpal ze zdejšího okolí.

Přejme si proto, aby ani v roce 2014 nepostihly naše město nepříjemné události, bylo málo zemřelých a naopak se narodilo mnoho zdravých dětí.

 
Rokycanská kola Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Historie
Úterý, 11 Červen 2013 20:47

Na webových stránkách party nadšenců z Písku je možné shlédnout fotografie starých kol a přečíst si o rokycanských firmách Tripol a Tudor. Vše najdete na http://historickakolapisek.cz/index.php?page=vyrobci_tripol.

Sbírku kol Františka Babického, v níž nechybí ani legendární kola značky Favorit, můžete shlédnout na zámku Luhov u Hracholusek. Ve sbírce stojí na čestném místě milionté kolo Favorit, vyrobené v roce 1978 v rokycanské továrně, cyklokrosové kolo závodníka Červínka nebo jedno z prvních kol Romana Kreuzigera – seniora. Atmosféru doplňuje i spousta dresů.

Stránky zámku najdete na www.zamekluhov.ic.cz/index.html anebo se můžete podívat na stránky pořadu ČT Toulavá kamera, kde je jedna z reportáží věnována právě této lokalitě http://www.toulavakamera.cz/article.asp?id=3197.

 
« ZačátekPředchozí12345678910DalšíKonec »

Strana 10 z 18

bottom

Založeno na Joomla!. Designed by: multi-colour template shared hosting Valid XHTML and CSS.

© 2010–2017 ROKYCANŠTÍ PATRIOTI
Veškeré materiály zveřejněné na tomto webu podléhají autorskému zákonu. V případě jejich převzetí je nutno uvést zdroj Rokycanští patrioti.