top
logo

Objednat zasílání novinek

Přihlášení




Je statisticky dokázáno... Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Lidé
Středa, 02 Březen 2011 21:17

survey_resultsV březnu se v ČR provádí sčítání obyvatel, domů a bytů. Více o jeho zajímavé historii lze nalézt na http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/historie_scitani_lidu_na_uzemi_ceske_republiky_i_ a http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/historie_scitani_lidu_na_uzemi_ceske_republiky_ii_.

První demografický údaj o Rokycanech pochází z roku 1562 a byl sestaven pro daňové účely, podle něj žilo ve městě 228 rodin. Další soupisy obyvatel byly motivovány buď opět daňovými, ale také například náboženskými důvody. Podle dobových nařízení bylo první skutečné sčítání obyvatel prováděno za vlády Marie Terezie. V rámci monarchie se pak prováděla pravidelná šetření, z nich jsou pro Rokycany částečně dochována sčítání z let 1890, 1900 a 1910. Kompletně dochované, tj. včetně sčítacích archů jednotlivých domácností, je sčítání z roku 1921, které je uloženo ve Státním okresním archivu v Rokycanech. Sčítací archy ze sčítání lidu po roce 1930 jsou centrálně uložená v Národním archivu v Praze.

Na přiložených grafech je možné dobře sledovat vývoj počtu obyvatel v Rokycanech a Borku a stejně tak i rostoucí počet domů.

 

obyvatele-Rokycany

obyvatele-Borek

domy-Rokycany

domy-Borek

 

bottom

Založeno na Joomla!. Designed by: multi-colour template shared hosting Valid XHTML and CSS.

© 2010–2017 ROKYCANŠTÍ PATRIOTI
Veškeré materiály zveřejněné na tomto webu podléhají autorskému zákonu. V případě jejich převzetí je nutno uvést zdroj Rokycanští patrioti.