top
logo

Objednat zasílání novinek

Přihlášení




9. Památky – Měšťanské domy a další objekty Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Kapitoly
Středa, 21 Prosinec 2011 02:00

obr. – secesní vila čp. 286/II

Secesni-vila_mPovšimnout bychom si měli i řady měšťanských domů na obou náměstích a v přilehlých ulicích, z nichž řada je památkově chráněna. Zajímavou stavbou jsou i masné krámy, které jsou v pramenech zmiňovány na počátku 15. století. Také jejich budova byla zničena při požáru roku 1784 a následně byla na počátku 19. století klasicistně obnovena. Masné krámy dlouhá léta chátraly, oživit je měl projekt přestavby na prodejnu potravin v roce 1974. Z toho však nakonec sešlo. O pět let později bylo po vzoru Plzně zamýšleno masné krámy přebudovat na výstavní síň, ovšem opět bez úspěchu. Záchrana pro objekt přišla až v devadesátých letech, kdy byl citlivě rekonstruován soukromým vlastníkem.

Mezi méně známé památky Rokycan patří hrobka rodiny Fitzů na původním hřbitově. Jde o hrobku v secesním slohu vídeňského typu (odpovídá stylu Otto Wagnera), architektonicky velmi zdařilou a ve zdejším okolí zcela ojedinělou. Johann Fitz byl ředitelem mirošovských dolů, kanceláře firmy i byt jeho rodiny se nacházely v domě čp. 64/II na dnešním náměstí 5. května. V těsném sousedství hrobky je také jedna ze dvou empírových bran, jimiž se dalo vstoupit do původního hřbitova.

Památkově chráněná je rovněž secesní vila čp. 286/II v Jiráskově ulici, která dnes po rozsáhlé rekonstrukci doslova září. Vilu si nechal postavit továrník Rudolf Hudlický, zakladatel hrádeckých železáren a také Kovohutí, podle projektu rokycanského stavitele Bohuslava Ryšavého v roce 1911.

Naproti Husovým sadům se nachází Kalvárie s kapličkou a křížovou cestou, jež má 13 zastavení. Kaple napodobuje staré románské rotundy. Ve městě se nacházejí dvě půvabné kapličky – u koupaliště a na Pátku, kaplička s křížem nad Boreckým rybníkem a také několik barokních soch sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava. Pozoruhodná jsou boží muka v Pivovarské ulici.

 

bottom

Založeno na Joomla!. Designed by: multi-colour template shared hosting Valid XHTML and CSS.

© 2010–2017 ROKYCANŠTÍ PATRIOTI
Veškeré materiály zveřejněné na tomto webu podléhají autorskému zákonu. V případě jejich převzetí je nutno uvést zdroj Rokycanští patrioti.