top
logo

Objednat zasílání novinek

Přihlášení




Čestné občanství pro Václava Stehlíka Tisk Email
Aktuality - Zprávy od patriotů
Pátek, 27 Květen 2022 20:15

Členové Spolku ROKYCANŠTÍ PATRIOTI navrhují udělit in memoriam čestné občanství panu Václavu Stehlíkovi. Za druhé světové války pomohl Václav Stehlík několika členům parašutistických výsadků našich vojáků z Anglie. Přechovávání parašutistů však bylo prozrazeno a Václav Stehlík a jeho rodina byli zatčeni a dne 28. 5. 1942 zastřeleni.

V roce 1946 byla na domě čp. 319/II slavnostně odhalena pamětní deska a došlo také k přejmenování ulice na Stehlíkovu. V roce 1965 bylo celkem 15 osob zapojených do protifašistického odboje jmenováno čestnými občany Rokycan. Václav Stehlík však mezi nimi nebyl. Nelze spolehlivě napsat, proč mezi tyto osoby nebyl zařazen. Je možné, že to bylo kvůli tomu, že jeho odbojová činnost byla přímo spojena se západním odbojem, je také možné, že to byla jeho příslušnost k sociálně demokratické straně.

Navrhujeme Zastupitelstvu města Rokycany u příležitosti zítřejšího smutného 80. výročí smrti rodiny Stehlíkových udělit Václavu Stehlíkovi in memoriam čestné občanství města Rokycany.

Celý text návrhu naleznete zde.

 

bottom

Založeno na Joomla!. Designed by: multi-colour template shared hosting Valid XHTML and CSS.

© 2010–2017 ROKYCANŠTÍ PATRIOTI
Veškeré materiály zveřejněné na tomto webu podléhají autorskému zákonu. V případě jejich převzetí je nutno uvést zdroj Rokycanští patrioti.