top
logo

Objednat zasílání novinek

Přihlášení




Lidé
Videozáznam přednášky Máme se bát přejímání cizích slov? Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Lidé
Sobota, 04 Březen 2023 17:34

Rokycanští patrioti uspořádali přednášku na téma Máme se bát přejímání cizích slov? O přejímání slov z jiných jazyků do češtiny a jejím obohacování a o tom, jaká cizí slova si čeština osvojila a naopak, kterými výrazy obohatila ostatní jazyky přednášel doc. RNDr. Karel Oliva, Dr., známý český jazykovědec a popularizátor správné české mluvy. Přednáška se konala 2. března 2023 v sále Triana na nádvoří rokycanské radnice.

Se svolením pana docenta Olivy jsme pořídili videozáznam celé přednášky a nyní ho našim příznivcům nabízíme. Najdete jej na našem webu v článku Videozáznam přednášky Máme se bát přejímání cizích slov? nebo přímo na YouTube.

 
Klub sběratelů zápalkových nálepek Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Lidé
Čtvrtek, 26 Březen 2020 09:03

sirky-mRádi bychom naše čtenáře seznámili s Klubem sběratelů zápalkových nálepek Rokycany. Členové sběratelského klubu se zajímají o vše týkající se zápalkových nálepek, zápalek samotných a všeho okolo jejich výroby. Pořádají výměnné schůzky, výstavy a prezentace. Webovou stránku klubu najdete na adrese www.facebook.com/sirkyrokycany. Stránky Českého filumenistického klubu pak najdete zde www.filumenie.com.

 
Jan Tadeáš Lindacker, 250. výročí narození Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Lidé
Pondělí, 26 Březen 2018 07:29

Právě dnes, 26. března 2018, uplynulo 250 let od narození významného přírodovědce přelomu 18. a 19. století Jana Tadeáše Lindackera. Tento vědec žil na Oseku u Rokycan, spolupracoval s hrabětem Kašparem Šternberkem pobývajícím na zámku na Březině. Lindacker absolvoval báňskou akademii ve Štiavnici, zabýval se geologií, mineralogií, paleontologií, ale také například entomologií, stál u zrodu sbírek Národního muzea. Na připomenutí jeho vědeckých zásluh po něm byla pojmenována planetka 2538325383 v hlavním pásu mez Marsem a Jupiterem. Více podrobností o této osobnosti své doby se dočtete v článku Osobnost Jana Tadeáše Lindackera na webu Západočeské pobočky České astronomiské společnosti.

 
Videozáznam přednášky Máme se bát přejímání cizích slov? Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Lidé
Sobota, 04 Březen 2023 17:31
 

 


640x360

 

 
Pamětní deska MUDr. Zdeňku Čápovi Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Lidé
Sobota, 04 Květen 2019 08:43

V pátek 3. května 2019 odpoledne byla odhalena pamětní deska MUDr. Zdeňku Čápovi. Rádi bychom za Rokycanské patrioty poděkovali duchovnímu otci pamětní desky MUDr. Václavu Hejdovi i dalším, kdo se o desku zasloužili, Ing. Zdeňku Ratajovi a akademickému sochaři Ivanu Tichému. Čestnou stráž u desky drželi členové Československé obce legionářské a TJ Sokol Rokycany. Na rokycanskou notu všem zahráli muzikanti z folklorního souboru Rokytí. I jim všem patří naše díky.

IMG 4229[1]

 
100. výročí narození pana učitele Václava Šacha Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Lidé
Pátek, 09 Březen 2018 20:48

Rádi bychom všem rokycanským občanům připomněli zítřejší sté výročí narození pana učitele Václava Šacha, jednoho z velkých rokycanských patriotů 20. století, tělocvikáře a sokola. Více se o něm dočtete na naší Rokypedii v článku Šach Václav.

 
« ZačátekPředchozí12DalšíKonec »

Strana 1 z 2

bottom

Založeno na Joomla!. Designed by: multi-colour template shared hosting Valid XHTML and CSS.

© 2010–2017 ROKYCANŠTÍ PATRIOTI
Veškeré materiály zveřejněné na tomto webu podléhají autorskému zákonu. V případě jejich převzetí je nutno uvést zdroj Rokycanští patrioti.