top
logo

Objednat zasílání novinek

Přihlášení




Knižní tituly
K pramenům Eufratu a Tigridu Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Knižní tituly
Středa, 11 Listopad 2020 13:13

270951 bgRádi bychom informovali naše příznivce i příznivce Rokycan, že nedávno vyšla kniha cestopisů K pramenům Eufratu a Tigridu autora Josefa Wünsche. Se jménem Wünsch se většina obyvatel Rokycan pravděpodobně již setkala, mimimálně znáte Wünschovu ulici. Josef Wünsch (1842–1907) byl rokycanským rodákem, po studiích v Plzni a Praze působil jako středoškolský učitel na více místech po Čechách, naposledy jako profesor střední Průmyslové školy v Plzni. V 70., 80. a 90. letech 19. století uskutečnil řadu cest po Evropě a Asii. V Rokycanech je pohřben, má zde pamětní desku a je po něm pojmenována ulice. Další podrobnosti a fotografie najdete na naší Rokypedii v článku Wünsch Josef.

Zážitky se svých cest vydával knižně, ale popis cesty do Arménie a Kurdistánu dosud nikdy v knižní podobě nevyšel. Až v letošním roce vychází Wünschův nový cestopis K pramenům Eufratu a Tigridu, Český cestovatel v Arménii a Kurdistánu (1881–1883). Titul vydalo nakladatelství Argo. Rokycanští patrioti plánovali připomenutí osobnosti Josefa Wünsche a křest této nové publikace. Současná situace však podobným akcím nepřeje, a tak připomínáme cestovatele Wünsche a jeho novou knihu alespoň tímto online způsobem.

 
Rokycany, historie • kultura • lidé Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Knižní tituly
Čtvrtek, 10 Listopad 2011 21:06

rokycany-kniha_mPrávě vyšla další kniha zabývající se historií královského města Rokycany. Titul vydalo Nakl. Lidové noviny v edici Dějiny českých měst. Hlavní autorkou dlouho očekávaného díla je ředitelka Státního okresního archivu v Rokycanech a zakládající členka občanského sdružení Rokycanští patrioti Hana Hrachová. Spoluautory jsou v abecedním pořadí David Borek, Aleš Česal, Dana Hradilová, Radka Křížková Červená a Václav Šťastný.

První písemná zmínka o dvorci Rokycany je již v Kosmově kronice z roku 1110. Avšak osídlení této oblasti sahá mnohem hlouběji do historie, až do doby kamenné. V majetku církve bylo město až do husitských válek. Následně připadly Rokycany rodu Švamberků, v jehož vlastnictví zůstaly téměř až do konce 15. století. Na královské město byly Rokycany povýšeny císařem Rudolfem II. V té době se zde dařilo obchodu a těžbě železa. Za třicetileté války patřily Rokycany k nejvíce poničeným českým městům. Další pohromou byly požáry v letech 1757 a 1784, které zničily středověký ráz města.

Ve čtyřicátých letech 19. století se opět zařadilo mezi nejvýstavnější a nejbohatší česká města. Slibný rozvoj města zastavila první světová válka. Rokycany jsou známé též jako město ležící na tzv. demarkační linii, která na konci druhé světové války oddělovala území osvobozené a kontrolované Americkou a Rudou armádou.

Kniha má 320 stran, je provedena v pevné vazbě s přebalem a obsahuje barevné fotografie.

 
Rokycany 1110–2010 Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Knižní tituly
Úterý, 09 Srpen 2011 11:42

Rokycany_1110-2010_ikonaHrachová, H. a kol.: Rokycany 1110–2010, 900. výročí první písemné zmínky o Rokycanech.
Vydalo Město Rokycany, 2010.

U příležitosti 900. výročí první písemné zmínky o Rokycanech vydalo Město Rokycany reprezentativní knižní publikaci, která mapuje přehledným způsobem historii i současnost našeho města. Hlavní autorkou díla je ředitelka okresního archivu v Rokycanech PhDr. Hana Hrachová, Ph.D., která využila svých bohatých znalostí z historie Rokycan i dostupnosti archivních pramenů.

Autorka poutavou formou provádí čtenáře dějinami od první písemné zmínky, přes středověk do novověku, období průmyslové revoluce až k současnosti. Další kapitoly knihy jsou věnovány kulturním památkám na území města nebo významným rokycanským rodákům. Integrální součástí publikace jsou i rozhovory s významnými dosud žijícími osobnostmi, které se zde vyznávají ze svého vztahu k Rokycanům.

Ostatní autoři knihy se zasloužili zejména o vznik kapitol týkajících se současnosti města. Velice zajímavou a poměrně netradiční je i část věnovaná městské zeleni, která svým rozsahem katastr města dokonce přesahuje. Kniha obsahuje přes 400 současných i historických fotografií, reprodukcí dobových pohlednic i významných dokumentů, které mají s městem Rokycany úzkou souvislost.

Publikaci si můžete zakoupit v rokycanském Informačním centru v přízemí budovy radnice na Masarykově náměstí.

 
Pohádky brdských hor Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Knižní tituly
Pondělí, 05 Prosinec 2011 22:37

pohadky-brdskych-hor_mPrávě vyšla nová kniha Pohádky brdských hor, která je určena dětem mladšího školního věku. Jejím autorem je známý strašický učitel a básník Karel Vokáč (1903–1944), obrázky ji doprovodila Dana Raunerová.

Knížka o rozsahu 92 stran obsahuje pět pohádek – O zachráněné víle, O raráškovi, O zakleté Mařence, Jak Toník osvobodil Mařenku a O černém psu a divoženkách. Půvabnou knížku vydala Agentura AM art v nákladu 500 kusů a její vydání podpořil Václav Koubík, člen Rady Plzeňského kraje pro oblasti kultura, památková péče, cestovní ruch a marketing.

Zbývá snad jen dodat, že se jedná již o třetí vydání Vokáčových pohádek (1. vydání, Krajské nakladatelství Plzeň 1956, s obrázky Františka Kolihy; 2. vydání, Zpč. nakladatelství Plzeň 1973, s obrázky Josefa Jíchy).

 
Klapající minulost Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Knižní tituly
Pondělí, 26 Září 2011 15:24

kniha-Klapajici-minulost-mV minulém týdnu se na pultech knihkupectví objevila nová kniha o Rokycansku nazvaná Klapající minulost s podtitulem Historie mlýnů, hamrů a jiných vodních děl na Padrťském potoce a jeho okolí, stejně tak o lidech a jejich životních příbězích. Autorem téměř třistastránkové publikace je Václav Jiřička. Vyšla jako druhý svazek "Brdské edice" vydávané Muzeem Středních Brd ve Strašicích společně s nakladatelstvím Baron. Kniha mapuje provozy na Padrťském potoce od Padrtě (Hořejší mlýn čp. 19) po Kamenný Újezd (hamr a rybník Ježek), ale i poblíž něj – Skořice, Mirošov. Dozvíte se v ní však i o výstavbě rokycanského vodovodu, hájovně Amerika nebo o zámečku Tři trubky. Rozhodně nejde o nudné čtení o jednotlivých mlýnech, ale o poutavé vyprávění o mlynářských rodinách a jejich osudech s často až netušenými kontakty na známé osobnosti. Kniha je doplněna množstvím dobových snímků převážně ze soukromých sbírek, které jsou většinou jedinečné.

 
K Rokycanům cesta zlatá Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Knižní tituly
Středa, 23 Březen 2011 21:00

K-Rokycanum-cestaPrávě vyšla knížka K Rokycanům cesta zlatá s podtitulem Studie a kritická edice lidových písní z jihozápadních Čech pro dětské zpěváky, hudební a taneční soubory. Autorem knihy je Zdeněk Vejvoda. V úvodní studii se lze dozvědět řadu zajímavých údajů o vzniku a činnosti rokycanských folklórních souborů, ale také dalších souborů z Plzeňska. Větší část knížky přináší noty a texty k celkem 75 lidovým písním z Plzeňska a Chodska, které jsou rozděleny podle věkových kategorií (První třída kašička, Druhá třída růžička, Třetí třída dobří žáci, Čtvrtá třída darebáci zpěváci). Najdete tu písničky známé i neznámé, díky zpěvníku se můžete naučit třeba písničku K Rokycanům cesta zlatá nebo Ta rokycká brána. Knížka vyšla s finanční podporou města Rokycany a byla vydána Klubem tanečních souborů Rokytka Rokycany a Etnologickým ústavem Akademie věd ČR. Má 140 stran a lze jí koupit v informačním centru na radnici nebo v knihkupectví.

 
« ZačátekPředchozí12DalšíKonec »

Strana 1 z 2

bottom

Založeno na Joomla!. Designed by: multi-colour template shared hosting Valid XHTML and CSS.

© 2010–2017 ROKYCANŠTÍ PATRIOTI
Veškeré materiály zveřejněné na tomto webu podléhají autorskému zákonu. V případě jejich převzetí je nutno uvést zdroj Rokycanští patrioti.