top
logo

Objednat zasílání novinek

Přihlášení




Z Rokycan i odjinud
Víte že... Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Historie
Úterý, 01 Únor 2011 13:55
Duplessis

Víte, že Christoph Willibald (von) Gluck patří k nejvýznamnějším německým operním skladatelům období klasicismu, který byl současníkem W. A. Mozarta? A co měl společného s Rokycany? Je zajímavé, že z Rokycan pocházel jeho pradědeček Simon Gluck.

Více na cs.wikipedia.org.

 
Rokycany v pětačtyřicátém Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Knižní tituly
Pátek, 24 Prosinec 2010 13:12

Rokycany_v_petactyricatemHrachová H., Rada T., Vonásek J.: Rokycany v pětačtyřicátém
Vydavatelství Baron, Hostivice 2010

Po Rokycansku na starých pohlednicích a Rokycanech na starých pohlednicích a fotografiích přichází nakladatelství Baron s další knihou, která má představit Rokycany a jejich blízké okolí tentokrát na sklonku druhé světové války a krátce po jejím skončení. Záměrem knihy je ukázat na dobových snímcích poškození města, radost jeho obyvatel z osvobození a to, co následovalo po něm až do odjezdu posledních amerických vojáků na podzim 1945.

Informace převzaty z http://www.vydavatelstvi-baron.cz/.

 
Cyklus přednášek významných historiků Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Lidé
Čtvrtek, 16 Prosinec 2010 22:40

CechuraV roce 2010 se u příležitosti 900 let od první písemné zprávy o Rokycanech pořádal cyklus přednášek významných českých historiků. Jednotícím tématem všech přednášek byl výklad událostí, při nichž Rokycany vstoupily na pole českých dějin. Na pořádání cyklu se podíleli nejen Rokycanští patrioti, ale také Státní oblastní archiv v Plzni a Státní okresní archiv v Rokycanech.

Celý článek...
 
61. výročí zbourání Plzeňské brány Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Památky
Středa, 05 Leden 2011 20:36

Plz-brana-pohl1Plzeňská brána hlídala vstup do města od západu již od středověku. Nevyhovující brána byla stržena a místo ní byla postavena nová v roce 1723. Ta již měla podobu známou mnohým pamětníkům, ostatně její zbytky jsou dnes součástí přístavby zdejšího muzea.

Městské opevnění a spolu s ním i brány byly likvidovány postupně od 19. století. Jako předposlední byla v roce 1900 stržena Saská brána. Plzeňská brána tak zůstala poslední, první návrhy na její zboření se objevily již před první světovou válkou.

Dále v článku galerie dobových fotografií...

Celý článek...
 
Vrch Žďár u Rokycan Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Knižní tituly
Pátek, 24 Prosinec 2010 13:00

vrch_zdarŠťastný V., Hrachová H., Uherský M., Kraft J., Kraft P., Žán M.: Vrch Žďár u Rokycan,
Grafart studio, Mirošov 2006

Knížečka  byla vydána vlastním nákladem kolektivu autorů, který je pod ní podepsán. Vrch Žďár u Rokycan, jak sám název napovídá, se věnuje tomuto dominantnímu vrcholu přírodního parku Trhoň z pohledu geologického, přírodovědného, archeologického, turistického, lesnického a nakonec i jeho obrazu v umění a lidové slovesnosti. Obsahuje velmi mnoho zajímavého a mnoho odkazů a citací z jinak obtížně dostupných pramenů.

Knížku lze pořídit mimo jiné také v muzeu Dr. B. Horáka v Rokycanech nebo v informačním centru na rokycanské radnici.

Informace převzaty z http://www.brdy.org/.

 
« ZačátekPředchozí1112131415161718DalšíKonec »

Strana 18 z 18

bottom

Založeno na Joomla!. Designed by: multi-colour template shared hosting Valid XHTML and CSS.

© 2010–2017 ROKYCANŠTÍ PATRIOTI
Veškeré materiály zveřejněné na tomto webu podléhají autorskému zákonu. V případě jejich převzetí je nutno uvést zdroj Rokycanští patrioti.