top
logo

Objednat zasílání novinek

Přihlášení




Z Rokycan i odjinud
K Rokycanům cesta zlatá Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Knižní tituly
Středa, 23 Březen 2011 21:00

K-Rokycanum-cestaPrávě vyšla knížka K Rokycanům cesta zlatá s podtitulem Studie a kritická edice lidových písní z jihozápadních Čech pro dětské zpěváky, hudební a taneční soubory. Autorem knihy je Zdeněk Vejvoda. V úvodní studii se lze dozvědět řadu zajímavých údajů o vzniku a činnosti rokycanských folklórních souborů, ale také dalších souborů z Plzeňska. Větší část knížky přináší noty a texty k celkem 75 lidovým písním z Plzeňska a Chodska, které jsou rozděleny podle věkových kategorií (První třída kašička, Druhá třída růžička, Třetí třída dobří žáci, Čtvrtá třída darebáci zpěváci). Najdete tu písničky známé i neznámé, díky zpěvníku se můžete naučit třeba písničku K Rokycanům cesta zlatá nebo Ta rokycká brána. Knížka vyšla s finanční podporou města Rokycany a byla vydána Klubem tanečních souborů Rokytka Rokycany a Etnologickým ústavem Akademie věd ČR. Má 140 stran a lze jí koupit v informačním centru na radnici nebo v knihkupectví.

 
Otevření šternberské hrobky ve Stupně Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Památky
Úterý, 22 Únor 2011 21:11

Sternbersk-horbka-deskaSternberska-hrobkaRokycanský deník přinesl dne 21. února zajímavou zprávu o připravovaném letním otevření šternberské hrobky ve Stupně. Příslušníci významného českého rodu jsou pochováni na několika místech, např. ve šternberské kapli v kostele sv. Bartoloměje v Plzni, v kostele sv. Jakuba v Nepomuku nebo v Zásmukách na Kolínsku. Jednou z hrobek je i ta stupenská. Kdo se jí někdy pokoušel navštívit, ví, že to zatím bylo poměrně komplikované. Její otevření tedy vřele vítáme.

Celý článek je možné přečíst si na rokycansky.denik.cz.

 
Hokejista Jaroslav Špaček oslavil narozeniny Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Lidé
Pátek, 11 Únor 2011 21:35

Spacek-JaroslavSvětoznámý hokejista Jaroslav Špaček, který je v současné době v angažmá v NHL v týmu Montreal Canadiens, oslavil 11. února 2011 třicáté sedmé narozeniny. O Jaroslavu Špačkovi se můžete více dovědět na Wikipedii – cs.wikipedia.org. A jak se můžete dočíst na webu iDnes, oslavil s předstihem narozeniny pořádnou hokejovou bitkou.

Rokycanští patrioti se přidávají ke gratulantům a slibují, že Jardovi Špačkovi věnují v co nejbližší době článek v Rokypedii.

 
Je statisticky dokázáno... Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Lidé
Středa, 02 Březen 2011 21:17

survey_resultsV březnu se v ČR provádí sčítání obyvatel, domů a bytů. První demografický údaj o Rokycanech pochází z roku 1562 a byl sestaven pro daňové účely, podle něj žilo ve městě 228 rodin...

Na přiložených grafech je možné dobře sledovat vývoj počtu obyvatel v Rokycanech a Borku a stejně tak i rostoucí počet domů.

Celý článek...
 
Tip na jarní výlet Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Příroda
Pondělí, 21 Únor 2011 19:00

Busovice-letak-titulkaV loňském roce byla nedaleko od Rokycan otevřena Naučná stezka Kokotské rybníky. Více o ní na www.plzenskonakole.cz nebo na www.busovice.cz. Podotýkáme, že velmi pěknou skládačku s popisem stezky a mapkou lze zdarma získat také v Informačním centru Rokycany. Pak už zbývá jen vyrazit...

Stezka byla vybudována především díky iniciativě starosty Bušovic pana Pavla Čechury, který 16. února předčasně zesnul ve věku 57 let. Viz také www.busovice.cz. Můžete mu i během procházky po naučné stezce věnovat tichou vzpomínku.

 
Dne 21. 2. si připomínáme 540 let od úmrtí Mistra Jana z Rokycan Tisk Email
Z Rokycan i odjinud - Historie
Středa, 02 Únor 2011 13:14

Jan_Rokycana_by_BalzerO nejslavnějším rokycanském rodákovi toho víme hodně. Víte ale, že to byl právě on, kdo nechal vytesat do průčelí Týnského chrámu v Praze, kde dlouhá léta působil, výrok „Pravda Páně vítězí“?  Nepřipomíná vám to pozdější heslo „Pravda vítězí“ používané na prezidentské standartě od roku 1920? Možná také nevíte, že Rokycana je zpodobněn na Husově pomníku na Staroměstském náměstí v Praze, kde je v tzv. skupince husitů společně s Janem Žižkou, Petrem Chelčickým a Jiřím z Poděbrad. I z toho je patrné, že šlo o jednoho z nejvýznamnějších Čechů té doby. Více informací najdete na naší Rokypedii.

Můžete si poslechnout také krátký rozhlasový pořad o Janu Rokycanovi a Jednotě bratrské http://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/zpravy/_zprava/553493.

Celý článek...
 
« ZačátekPředchozí1112131415161718DalšíKonec »

Strana 17 z 18

bottom

Založeno na Joomla!. Designed by: multi-colour template shared hosting Valid XHTML and CSS.

© 2010–2017 ROKYCANŠTÍ PATRIOTI
Veškeré materiály zveřejněné na tomto webu podléhají autorskému zákonu. V případě jejich převzetí je nutno uvést zdroj Rokycanští patrioti.